Voedingssupplementen inzetbaar bij ontstekingen

ontstekingsremmende voedingssupplementen

Psoriasis is een chronische, systemische immuungemedieerde ziekte die wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van erythemateuze, verharde, schilferende, jeukende en vaak pijnlijke huidplaques. De pathogenese van psoriasis wordt aangestuurd door pro-inflammatoire cytokines en psoriasis wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op comorbiditeit, waaronder, maar niet beperkt tot, artritis psoriatica, hart- en vaatziekten, diabetes mellitus, obesitas, inflammatoire darmaandoeningen en niet-alcoholische leververvetting bij de algemene bevolking (1).

Het is dus niet verwonderlijk dat we op zoek gaan naar oplossingen om de ontstekingsprocessen in ons lichaam tegen te gaan. Het zijn namelijk de ontstekingsprocessen die de oorzaak zijn van de pijnsensatie. In principe zouden we per orgaansysteem ontstekingsremmende producten kunnen aanschrijven. Toch, de essentie zit in het algemeen verbeteren van de gezondheid van het lichaam en op die manier de globale ontstekingsprocessen in ons lichaam aan te pakken. Het is dus zo dat men vaak met algemene ontstekingsremmende ingrediënten en dus voedingssupplementen de algemene gezondheid van de mens kan verbeteren.

Ik wil zeker jullie aandacht er op vestigen dat het niet te bedoeling is om zich enkel en alleen te richten op deze voedingssupplementen die ik op deze website vermeld. Ook niet van, ik zal later wel van levensstijl veranderen. Nee, een gezonde basis van een gezond lichaam is nog altijd zich te richten op betere voedingsbronnen. Het innemen van voedingssupplementen alleen gaan het verhaal niet compleet maken en zal de vermindering van chronische ontstekingsprocessen alleen maar aanzienlijk vertragen. Het is dus het geheel van aanpassingen in levensstijl en voeding in het algemeen. Sport is daarbij van essentieel belang. Onderzoeken hebben uitgewezen dat de levensduur van een persoon aanzienlijk kan verlengd (400% meer kans) worden wanneer men doorheen zijn levensjaren altijd actief is geweest. Je hebt maar 1 lichaam, 1 leven. Dat is zeker de moeite om aandacht aan te besteden.

Het is zelfs zo dat men helemaal geen voedingssupplementen nodig heeft als men gezond is en ook gezond eet. In principe zou onze voeding voor alles moeten coveren wat we nodig hebben. Dat kan alleen maar als we ons dieet hoofdzakelijk uit groeten en fruit laten bestaan met een beperkte hoeveelheid vlees en vis. GEEN FASTFOOD, GEEN SODA’s, GEEN BEWERKT VOEDSEL. Back to basic dus. Maar zie wat je er voor terugkrijgt. De tempel van je ziel, in volle glorie en gezondheid. Vergeet niet dat voeding ook de emotionele balans bepaalt. Er zijn dus alleen maar voordelen te koppelen aan een gezonde levensstijl buiten de verslavingen waar men vanaf moet geraken.

Ben je daar niet zeker van? Laat dan je bloed regelmatig controleren bij een arts. Vraag wel voor een compleet analyse.

Voedingssupplementen inzetbaar bij onstekingen

Rekeninghoudende met wat ik boven gezegd heb, kan je wel tijdelijk tekorten aanvullen met voedingssupplementen die helpen om ontstekingen in het lichaam tegen te gaan. Deze helpen dan weer op hun beurt dat je niet ziek wordt waardoor psoriasis ook minder kans krijgt om uit te breken. Het is allemaal gelinkt aan elkaar. Vergeet dat niet. Wordt het immuunsysteem getriggerd, dan zal psoriasis in de meeste gevallen ook getriggerd worden.

Ontstekingsremmende ingrediënten helpen dus het lichaam te ondersteunen zodat inflammatieprocessen niet op gang moeten komen. Dat kan door het probleem op voorhand preventief zoveel mogelijk tegen te gaan. Het is dan niet voor niets dat antioxidanten tot deze groep behoren. Ze reageren met vrije radicalen om deze te neutraliseren zodat lichaamscellen beschermd blijven. Ze helpen ook de juiste balans van microorganismen in ons lichaam te reguleren. We worden meestal niet ziek van indringers van buitenaf. Ze zitten meestal al in het lichaam maar bij verlaagde weerstand kunnen deze plots zeer goed gedijen, en worden we dus ziek. Ze zijn dus essentieel op verschillende vlakken en mogen in dit geval niet ontbreken tussen het aanbod van ontstekingsremmende voedingssupplementen.

Vitamine A: Astaxanthine, Luteïne, Lycopeen, ….

Chlorella is een whole-food supplement met een grote concentratie aan Luteïne. Een sterk antioxidant welke ingezet wordt bij de preventie van maculaire degeneratie, de preventie van dementie en beroerte. Daarnaast bevat het uitzonderlijk veel nutriënten welke noodzakelijk zijn voor een gezond lichaam.

Astaxanthine schiet de hoofdvogel af wat betreft in antioxiderende werking.

Vitamine C

Vitamine C is eveneens een sterk antioxidant en speelt een belangrijke rol in de ouderdomsprocessen. Ze is elementair voor de productie van collageen en dus ook bindweefsels (huid maar ook botten). Vitamine C heeft daarentegen een belangrijke rol te spelen in de immuniteit.

Vitamine B complex

Vitamines B hebben verschillende functies in ons lichaam waaronder ook de aanmaak van rode en witte bloedcellen (immuniteit) en is inzetbaar bij een verbeterde leverdetoxificatie waardoor afvalstoffen makkelijker door de lever kunnen geneutraliseerd worden en uit het lichaam afgevoerd worden. Vitamines dragen bij tot onze mentale gezondheid en spelen een belangrijke rol in de huidaanmaak. Vergeet niet, de beste vitamine B complexen zijn deze die alle vitamines B omvat eventueel met een hogere concentratie van een ander vitamine B.

Vitamine D (Cholecalciferol)

Hoewel vitamine D (eigenlijk een hormoon) door in onze huid onder invloed van UV-B wordt aangemaakt, is dit proces in velen van ons niet goed functionerend of krijgen we niet voldoende zonlicht binnen. Vitamine D tekort is een groot probleem, zeker tijdens de wintermaanden. Vitamine D is sterk immunomodulerend en speelt een belangrijke rol bij auto-immuunziekte.

Vitamine E

Vitamine E is een belangrijk antioxidant welke instaat voor de celbescherming, de celademhaling en de energieproductie. Vitamine E kan men terugvinden onder de vorm van 4 tocoferolen of 4 tocotriëlen.

Zink

Zink is een belangrijk element welke in in synergie gaat met selenium en heeft invloed op de basis immuniteit. Ze speelt een belangrijke rol in wondgenezing en in smaak- en reukvorming. Zink zit nauwelijks in groeten, fruit en granen. In het bijkomend preparaat zit vitamine C gecombineerd met zink en vlier. Vlier heeft een sterke werking tegen griep.

Selenium

Selenium is een belangrijke cofactor van zeer belangrijke antioxiderende enzymes en speelt een sleutelrol in de immuniteit. Samen met zink vormt het een belangrijk onderdeel van de immuniteit.

Omega-3 vetzuren

Zowel omega-3 als omega-6 spelen een belangrijke rol in ontstekingsprocessen en dus ook auto-imuunziektes. Waarom ik dan enkel spreek over omega-3? Dat komt omdat we reeds voldoende omega-6 via onze westerse voeding binnenkrijgen. Het is zelfs zo dat wanneer men in verhouding te veel omega-6 ten opzichte van omega-3 opneemt, juist ontstekingsprocessen in de hand worden gewerkt. Die balans dienen we dus om te draaien door meer omega-3 binnen te krijgen. Een goede omega-3 index is tussen de 8 en de 11. Omega-3 heeft dus rechtstreeks en onrechtstreeks een invloed op psoriasis.

Ik verkies omega-3 uit visolie en niet uit Krillolie aangezien krill overbevist is.

Omega 3

Oligomere procyaniden (OPC)

Vooral de OPC’s uit Zeedenschors zijn het meest onderzocht in klinische studies. Hun werkzaamheid is zeer breed. OPC’s stimuleren niet alleen de bloeddoorstroming, ze hebben een sterke antioxidante en ontstekingsremmende werking. Het wordt dan ook aanzien als een voedingssupplement met anti-aging activiteit.

Kurkuma (Curcuma Xanthorrhiza)

Kurkuma bevat de stof curcumines met uitzonderlijke eigenschappen. Kurkuma op zich heeft een zeer pleiotrope wat wil zeggen, brede werking. Het werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. Kurkuma wordt ingezet bij aandoeningen van: De lever, de maag en darmen, bloedvaten, hersenen en prostaat. Als ik aan ontstekingsprocessen denk dan denk ik zeker aan kurkuma als goedkoop alternatief om ontstekingen tegen te gaan. De curcumines dienen wel gestandaardiseerd te zijn op een bepaalde werkzame dosis. Anders is het niet zinvol. Daarom is het zo belangrijk producten aan te kopen van goede kwaliteit. Het zijn de slechte kwaliteitsvoedingssupplementen die de voedingssupplementen grotendeels een slechte naam geven.

Salvestrolen – verder dan celbescherming!

Salvestrol Platinum is een fruitconcentraat, rijk aan specifieke fytonutriënten (fytoalexinen) die vroeger volop in onze groenten en fruit voorkwamen, maar nu alleen nog in relevante hoeveelheden aanwezig zijn in biologische groenten en fruit.

Het salvestrol puntensysteem is ontworpen om de hoeveelheid salvestrolen in supplementen en voeding aan te kunnen geven. Verschillende salvestrolen hebben verschillende potenties. De schaal van het untensyssteem is gebaseerd op een berekening van de hoeveelheid salvestrolen die in een historisch dieet van meer dan 100 jaar geleden voorkwamen. Die hoeveelheid is gelijkgesteld aan 100 punten. Door allerlei vernieuwingen
in de landbouw en voedingsindustrie zijn de salvestrolen in onze voeding sindsdien schaarser aan het worden.

Salvestrol Platinum bevat 2000 punten en is dus zeer hoog gedoseerd. Ter vergelijking: Salvestrol Shield bevat een onderhoudsdosering van 350 salvestrolpunten per capsule.

Voordelen:

  • celbescherming voorbij de antioxidanten
  • salvestrolen ondersteunen het natuurlijke
  • afweersysteem van de cellen
  • salvestrolen zijn volkomen veilig en natuurlijk
  • salvestrol Platinum is extra hoog gedoseerd

Salvestrolen worden ingezet bij kankertherapiën maar kunnen ook aangewend worden bij psoriasis (2)

MSM

MSM (methylsulfonylmethaan) is een klein molecule welke organisch zwavel vormt, de bouwsteen van al onze cellen. Deze stof is bekend geworden in de medische wereld als alternatief bij gewrichtsklachten (Prof. Stanley W. Jacop) en zenuwpijnen. Het heeft een antioxiderende werking en vermindert ontstekingsverschijnselen. Het bevordert eveneens de leverontgifting welke kan ten goede komen bij de psoriasispatiënt. MSM heeft dus een 3 dubbele werking => antioxiderend, ontstekingsremmend en detoxificatie. MSM kan dus op verschillende vlakken in het lichaam een positief effect hebben. MSM is bijkomend veilig in gebruik aangezien het de lever niet belast. Wanneer men te maken heeft met artritis verschijnselen, kan hierbij gecombineerd natief collageen en eierschaalmembraan gebruikt worden. Het natief collageen herinnert het lichaam aan de eigen bouwstenen waardoor collageen minder snel in de gewrichten wordt aangevallen. Eierschaalmembraan bevat een natuurlijke synergie van glucosamine, hyaluronzuur, collageen, keratine en vele andere die inzetbaar zijn in de heropbouw van het kraakbeen en beenderstructuren. Dit gecombineerd met kurkuma welke ontstekingsremmende eigenschappen heeft, vormt een ideaal complex om ontstekingen tegen te gaan en bindweefselstructuren te kunnen heropbouwen. Zelf ben ik grote fan van dit product cartiliton!

Immunoforte MannaVital

Een ander totaalpreparaat is Immunoforte van MannaVital welke een groot deel van bovenstaande ingrediënten bevat.

Actieve ingrediënten per 3 vegetarische capsule:

300 mg Umckaloabo of Geranium (Pelargonium sidioides), 25 % galluszuur

200 mg Indiase echinacea of Indiase gentiaan of  Kalmegh (Andrographis paniculata), 33 % andrographolides (KalmCold®)

240 mg vitamine C (L-ascorbinezuur) =  300 % RI*

22,5 mg zink (ovv zinkbisglycinaat) =  225  % RI*

1200 mcg vitamine A (o.v.v retinylacetaat) = 150 % RI*

105 mcg selenium (o.v.v seleniumgist) = 190 % RI*

25  mcg of 1000 IU vitamine D3 (cholecalciferol)  = 500 % RI*

*RI = Referentie-inname

Het bevat daarnaast ook nog Pellargonium sidoidis en Kalmegh welke EVENEENS de immuniteitsprocessen ondersteunen. Een echt topproduct!

In deze lijst zijn zeker nog niet alle voedingssupplementen met antioxiderende en ontstekingsremmende werking opgesomd. Maar je komt toch al een heel eind verder.


Bronnen:

(1) Management of psoriasis as a systemic disease: what is the evidence?

(2) Salvestrol: the easy way to get your fruit and veg intake!