Voedingssupplementen ondersteunen de leverfunctie

oedingssupplementen ondersteunen de lever

Waarom de lever ondersteunen?

De menselijke lever ondergaat heel wat schadelijke invloeden. Bij leverschade denken vele mensen al vlug aan alcohol, maar er zijn nog andere boosdoeners. We hebben het dan over vetten en suikers. Een modern dieet beval al gauw vele bereide producten. Hierbij denken we aan ganse maaltijden, vleesproducten en industriële vetten. Bovendien komen we los daarvan ook nog eens in aanraking met giffen in het milieu. Ook het huishouden en onze werkomgeving kunnen een bron zijn van stoffen die schadelijk zijn voor onze lever. Over de factor stress hebben we het dan nog niet eens gehad. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat onze lever minder goed functioneert.

Onze lever kan het niet meer aan

Dat is trouwens geen wonder. Onze lever is een klier. Deze klier verricht in ons lichaam zeer belangrijk werk. Hierbij moet je denken aan het opnemen en verwerken wat we eten. Daarnaast speelt de lever een belangrijke rol bij de vetvertering en de stofwisseling in ons lichaam. Kort samengevat: dit orgaan heeft vooral een ontgiftende functie. Een uitgebalanceerd dieet is dan ook noodzakelijk om onze lever niet te veel te belasten. Er zijn echter nog andere stoffen die onze lever kunnen overbelasten. Zo denken we aan Pcb’s, dioxine, zware metalen, pesticiden, medicijnen en giftige stoffen in het milieu. Vaak staan we er niet bij stil, maar ook fijnstof, verf, lak, detergent en ftalaten kunnen dit belangrijk orgaan schade toebrengen. Leverklachten zijn herkenbaar doordat je minder zin hebt in eten, een slechte vertering, moe bent, je misselijk voelt, hoofdpijn krijgt en je slechter slaapt.

Hulpmiddelen

Er bestaan verschillende voedingssupplementen op de markt die de werking van de lever op een natuurlijke manier ondersteunen. We zetten ze hierna even op een rij. Als je deze stoffen met elkaar combineert, kunnen ze slecht werkende, vette of overbelaste lever ondersteunen.

Kurkuma

Kurkuma kennen we als een voedingssupplement dat de symptomen van ontsteking verlicht. Dit is het geval voor de lever, maar ook voor andere organen. Ook de spieren, gewrichten, hersenen, prostaat en darmen hebben baat bij dit middel. Het complex curcumine uit de gele kurkumawortel is goed opneembaar door het lichaam en heeft een preventieve werking tegen galwegontstekingen. Kurkuma optimaliseert de aanmaak van de gal. Dit vermindert de kans op galstenen. Neem kurkuma echter niet in wanneer je al een galsteen hebt.

Mariadistel

De mariadistel biedt onze lever ondersteuning bij het ontgiften. De wetenschappelijke naam van deze plant luidt Silybum marianum. Wanneer we het woord distel horen, denken we vaak aan onkruid. Dit is onterecht. De mariadistel is juist een heel mooie plant die bekend staat als antioxidant. De zaden bevatten silymarine. Dit is een complex van antioxidanten dat onze lever niet alleen beschermt tegen de schadelijke invloed van alcohol, maar ook tegen nevenwerkingen van medicatie en andere gifstoffen. 

Mariadistel ondersteunt eveneens de reiniging van onze lever. Het antioxidant complex wordt goed opgenomen door ons lichaam. Dit is mogelijk door de binding van silymarine met fosfatidylcholine uit lecithine.

Artisjok

Zowel de wilde soort als de kweekvorm van de artisjok ondersteunen de leverfunctie. Cynara is de wetenschappelijke naam voor artisjok. In de bladeren van deze planten vinden we het cynarine complex. Dit complex helpt om gal te vormen, maar ook om de stof uit te scheiden. De kwaliteit van onze gal wordt hierdoor beter. Het vetverteringsproces wordt hierdoor ondersteund.

Vitamine E en choline

Een combinatie van kurkuma, artisjok en mariadistel kun je inzetten om een te hoog vetgehalte in de lever te voorkomen. Ten gevolge van onze moderne levensstijl zijn er steeds meer mensen die lijden aan een vetlever. Hierdoor werkt de lever minder goed en loop je meer kans op ontstekingen. Vitamine E kan hiertegen een preventieve rol vervullen. Deze vitamine is een antioxidant en beschermt de celmembranen van de lever. Hierbij kies je het best voor een natuurlijke vorm van vitamine E. Tot slot nog iets over choline. Deze stof vind je terug in het betere vitamine B-complex. Choline ondersteunt de vertering en stofwisseling van vetten. Zo verklein je de kans op vetopstapeling in de lever en ondersteun je de werking van je gal.


Bronnen:

(1) The Use of Selected Nutrition Supplements and Complementary and Alternative Medicine in Liver Disease

(2) Vitamin and Mineral Supplements in the Management of Liver Disease

(3) Silymarin in non alcoholic fatty liver disease