Voedingstoffen voor een gezonde huid

voedingsmiddelen en mooie huid

Voor een huid die er echt prachtig uitziet, moet u van binnen uit werken. Elke huid heeft de juiste voedingsstoffen nodig. Ze voeden de zenuwen, de weefsels en de bloedvaten, fungeren als schoonmakers en zorgen er al met al voor dat uw opperhuid er fris, glad en gezond blijft uitzien. Geen enkele make-up kan die voedingstoffen vervangen.

Benodigde voedingsstoffen

Hieronder geef ik een overzicht van de voedingsstoffen die de huid nodig heeft om er goed en gezond uit te zien.  Die voedingsstoffen kan u in tabletvorm verkrijgen maar we wensen toch overal bij te noteren waar u ze uit de voeding kan halen.

VITAMINE C

Vitamine C of ascorbinezuur, helpt bij het voorkomen van de breuk van haarvaten (spataderen) en beschermt de huid tegen chemische verontreinigers. Belangrijk voor de productie van collageen, de genezing van wonden, kneuzingen en littekenweefsel bevordert. Vitamine C helpt tevens acne en andere infecties te bestrijden door de productie van witte bloedlichaampjes te stimuleren.

>> Bloemkool, paprika, citrusvruchten, bessen, groene bladgroenten

VITAMINE E

Houdt de celmembranen in stand, verbetert de circulatie in de dunne haarvaten van het gezicht, helpt bij genezing en, in combinatie met vitamine C, houdt het de bloedvaten gezond en geeft minder kans op vlekken. Tevens houdt het de veroudering van cellen tegen, zodat de huid er jonger blijft uitzien.

>>  Sojabonen, tarwekiemen, broccoli, spruiten

VITAMINE A

Vitamine A is een belangrijke voedingsstof voor de huid. Behoudt de elasticiteit en gladheid van de huid, helpt rimpels tegengaan, bevordert de groei en het herstel van weefsels en bouwt weerstand op tegen huidinfecties en vlekken. Te weinig vitamine A in uw dieet kan leiden tot een schilferachtige, jeukerige of pukkelige huid.

>> Lever, visleverolie, eieren, gele vruchten

VITAMINE-B-COMPLEX

Onmisbaar voor een gladde en ongevlekte huid, de vitamines B2 en B6 helpen de vettigheid en de vorming van puistjes te verminderen.

>> Volle tarwe, volle granen, niertjes, kaas, havermout, kool

VITAMINE D

Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht door bepaalde enzymen in onze huid aangemaakt. Vitamine D beïnvloedt het immuunsysteem door immunosuppressie.

>> visleverolie, sardines, haring, tonijn

CHLOROFYL

Chlorofyl of bladgroen is een wondheler en een eersteklas stimulans voor de groei van nieuw weefsel; helpt eveneens bacteriële besmetting van de huid te voorkomen.

>> Groene bladgroenten

CHOLINE EN INOSITOL

Deze bevorderen het emulgeren van cholesterol en verwijdert vetafzettingen of bobbels onder de huid. Ze hebben ook een reinigende functie voor de nieren.

>> Lever, koolsoorten, grapefruit, rozijnen

ZINK

Helpt bij de groei en het herstel van beschadigde weefsels en bevordert de genezing van wonden en huidinfecties.

>> Eieren, lamsvlees, tarwekiemen, mosterd

CYSTEÏNE

Cysteïne is een aminozuur en helpt de huid zacht en soepel te houden, draagt bij aan de vertraging van het verouderingsproces van de huid en remt de vorming van rimpels af.

>> Tarwekiemen, havervlokken, noten, uien en peulvruchten, gevogelte, schelpdieren

ACIDOFILUS = goede bacterie

Draagt bij tot het voorkomen van huiduitslag die door onvriendelijke bacteriën in het lichaam wordt veroorzaakt. Deze darmbacterie kan floreren wanneer men gevarieerd voedsel eet.

MINERALEN DIE MOETEN

Calcium is belangrijk voor een zachte, gladde huid; koper voor de huidkleur; ijzer voor de verbetering van een bleke of levenloze huid; kalium voor een droge huid en acne en zink voor de uitwendige en inwendige genezing van de huid.

>> Bananen (K), melkproducten, eieren, schaal en schelpdieren, noten, asperges

Geef een reactie