Waarom Chlorella als superfood goed kan zijn voor psoriasis

Voordelen van Chlorella bij psoriasis

Wat is Chlorella

Chlorella wordt de ‘groene superfood’ genoemd. De volledige naam is Chlorella vulgaris Beijerinck. Het is een eencellige groene microalg die zich ontwikkelt onder de vorm van microplankton. Dit microalgje heeft een sterke cellulosewand en bevat 2% tot 3% chlorofyl wat zeer veel is. Daarnaast heeft Chlorella een super hoge nutriëntendichtheid. Dit is de verhouding van vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren, vezels etc. ten opzichte van de totale energie-inhoud of het volume.

Spijtig genoeg zorgt deze harde celwand ervoor dat deze nutriënteninhoud quasi onbereikbaar is wanneer we Chlorella natuurlijk zouden innemen. We moeten dus de celwand breken om op die manier de nuttige voedingsstoffen te kunnen opnemen. Daarom is het zeer belangrijk bij de keuze van een Chlorellapreparaat dat deze ‘broken cell wall‘ is. Het heeft anders geen tot weinig nut dat je Chlorella inneemt. Daarom dat we Chlorella van MannaVital adviseren.

Chlorella is eigenlijk ontdekt met de bedoeling de voedselarmoede uit de wereld te helpen. Ook Nasa heeft er onderzoek naar verricht en kwam tot de constatatie dat Chlorella door zijn hoge nutriëntendichtheid, excellent ruimtevoedsel zou zijn voor astronauten.

3 gram Chlorella heeft ongeveer evenveel fytonutriënten als 5 porties fruit en groenten.

3 gram Chlorella heeft meer antioxiderend vermogen en ontstekingsremmende activiteit dan 5 porties fruit en groenten

Samenstelling Chlorella

De microalg met zijn hoge nutriëntendichtheid bevat het volgende:

  • Eiwit: Chlorella is 50-60% eiwit. Bovendien is het een complete eiwitbron, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat ( 3 ,5).
  • Vitamine B12: sommige Chlorella-variëteiten bevatten mogelijk ook vitamine B12, maar er is meer onderzoek nodig (6).
  • IJzer en vitamine C: Kan kan een goede bron van ijzer zijn. Afhankelijk van het supplement kan het 6-40% van uw dagelijkse behoefte bevatten. Het is ook een uitstekende bron van vitamine C, waardoor u ijzer kunt opnemen ( 37).
  • Andere antioxidanten: deze kleine groene cellen bevatten een breed scala aan antioxidanten (1, 3).
  • Andere vitamines en mineralen: Ze levert kleine hoeveelheden magnesium, zink, koper, kalium, calcium, foliumzuur en andere B-vitamines (38).
  • Omega-3 vetzuren: net als andere algen bevat Chlorella enkele omega-3 vetzuren . Slechts 3 gram levert 100 mg omega-3 vetzuren ( 8 ).
  • Vezels: in grote hoeveelheden kan deze microalg een goede bron van vezels zijn. De meeste supplementen bieden echter niet eens 1 gram vezels per dosis ( 8).

Omdat heel wat vegetariërs en vegan een mogelijks te kort hebben van vitamine B12, zijn Chlorella en Spiruline topbronnen hiervoor.

Wat zijn de gezondheidsbevorderende eigenschappen?

Chlorella bevat een natuurlijke mix van vitaminen, mineralen, eiwitten, vetzuren en dat allemaal in perfecte harmonie. Dat wil zeggen dat de vitaminen met hun cofactoren en natuurlijk gecheleerde mineralen, makkelijk opneembaar zijn dit ten opzichte van kunstmatige supplementen die men vaak in drogisterijen vindt.

  1. Vult te korten aan werkt versterkend door zijn hoge nutriëntendichtheid

Het westers dieet bevat voornamelijk overbewerkt en verarmde voeding. Dit heeft te maken door het gebruik van verarmde landbouwgronden door de intensieve landbouw, het gebruik van pesticiden, de kustmatige meststoffen en de zure regen. Door de modernisatie is er een verhoogde toename van vrije radicalen waardoor dat we algemeen meer antioxidanten tot ons moeten nemen. Daarnaast zijn er heel wat producten die ons lichaam net beroven van alle belangrijke nutriënten. Denk we maar aan witte suiker, alcohol, witmeelproducten, koffie, medicijnen enzoverder. Verder nemen we niet de tijd om volwaardige maaltijden te bereiden en te nuttigen of we eten niet genoeg fruit en groeten. We eten vooral eentonig voedsel omdat het lekker is.

=> alle essentiële nutriënten om de darmwand gezond te houden, herstelprocessen te stimuleren, de leverwerking te onderhouden enzovoorts.

2. Heeft een hoge antioxiderende werking

De radicalendruk is enorm toegenomen (uv, industrie, medicatie, luchtvervuiling, …). Deze antioxidanten zijn zeer belangrijk om deze radicalendruk op ons lichaam te verminderen. Chlorella heeft een hoog gehalte aan bètacarotenen welke goed zijn voor de huid en het immuunsysteem. Eveneens Luteïne welke een hoge affiniteit hebben voor de hersenen en de ogen omdat ze de bloedhersenbarrière doorkruisen. Ze heeft een hoog gehalte aan zink, vitamine E en vitamine C welke de algemene immuniteit onderhouden. Chlorella bevat zwavelhoudende aminozuren zoals methionine, cysteïne en cystine welke de precursoren zijn van het sterke antioxidans: L-Gluthation.

=> antioxidanten helpen ontstekingsprocessen verminderen en hebben dus invloed bij psoriasis

=> versterken het immuunsysteem waardoor psoriasis minder kans krijgt

3. Werkt sterk ontzurend

Ons modern dieet en onze moderne levensstijl zorgt ervoor dat ons lichaam verzuurd is. Dit lijdt op termijn tot chronische verzuring en verstoring van de zuur-base balans. Dit maakt ons gevoeliger voor allerlei ziektes en aandoeningen. Het zuiverend effect wordt deels toegeschreven aan het hoog gehalte chlorofyl, aan broken cell wall omdat deze de zure componenten van toxines neutraliseert, en door de aanwezigheid van gluthation welke de zure vrije toxines neutraliseert.

Chlorella kan met andere woorden ingezet worden voor lentekuren, detoxkuren, bij vervuilde darmen, bescherming tegen voedingsadditieven, bij maagzuur, constipatie, onzuivere huid, eczeem en psoriasis. Het is wetenschappelijk bewezen dat patiënten die kampen met gezondheidsproblemen ook meer vatbaar zijn voor psoriasisuitbraken.

=> brengt zuur-base evenwicht in balans en dus ook minder kans op psoriasisopflakkeringen

4. Werkt sterk ontgiftend

Door de grote hoeveelheid chlorofyl helpt Chlorella om de overmaat aan toxische stoffen in het lichaam te neutraliseren. De broken cell wall cheleert als het ware de zware metalen zoals kwik en cadmium. Het helpt ook de effecten van luchtvervuiling, pesticiden etc te neutraliseren. De fycocyanine bevortert de leverontgifting wat de psoriasispatiënt ten goede komt.

=> Chlorella zijn de stofzuigers in ons lichaam en neutraliseren toxines waardoor de kans op psoriasisopflakkeringen wordt verminderd.

De reden waarom we voor Chlorella kiezen en niet Spirulina bijvoorbeeld is omdat Spirulina niet hetzelfde zuiverend effect heeft als Chlorella

5. Absorptie van volledig lichtspectrum

Omdat Chlorella heel wat kleurpigmenten bevat, kan het het volledig lichtspectrum absorberen dit ten opzichte van andere planten en bomen.

=> geven levensenergie door

6. Versterkt en moduleert het immuunsysteem

Chlorella kan de immuniteit verhogen door wegens bovenstaande redenen.

7. Verbetert de celregeneratie

Hoog gehalte nucleïnezuren RNA en DNA en bevat de Chlorella Growth factor. Daardoor kan deze microalg bijdragen bij de bescherming van ouderdomsverschijnselen, vertragen van rimpelvorming, verouderen van de huid, ondersteunt het helen van wonden, droge en broze haren enzoverder.

=> ondersteunt de huid bij celregeneratie bij wonden

8. Chlorella werkt prebiotisch

Door de nutriëntendichtheid kan Chlorella prebiotisch werken. Ze verhoogt de toename van de goede darmflora voornamelijk de lactobacillen na bijvoorbeeld een antibioticakuur.

=> betere darmwerking kan psoriasis verbeteren

9. Bevat Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen op het lichaam.

=> ondersteunt de normale lichaamsfuncties bij psoriasis door ontstekingsprocessen tegen te gaan

Waarom kiezen voor Chlorella van Mannavital?

Tot nu toe is dit de beste kwaliteit Chlorella dat ik tegengekomen ben. Deze wordt gekweekt onder strikte kwaliteitscontrole onder maximale blootstelling van de zon en in zuiver zoet water. De celwand van Chlorella wordt gebroken volgens een specifiek procedé zonder verlies van voedingswaarde! Hierdoor kunnen de nutriënten maximaal opgenomen worden.