Waarom cortisone zalf niet helpt

Cortisonezalven

In dit kort artikel proberen we kort uit de doeken te doen waarom je cortisone zelf heel matig tot zo goed als niet mag gebruiken. Cortisone zal is interessant wanneer u over een paar dagen naar een feest moet. Bij langdurig gebruik, wordt uw psoriasis alleen maar erger.

Wat zijn corticostroïden producten

Corticosteroïden zijn producten die hoofdzakelijk cortisone bevatten. Cortisone is een product dat sterk gelijkt op een stof die afgescheiden wordt door de bijnierschors (deel van de nieren). Cortisone werd voor het eerst op synthetische wijze geproduceerd rond 1945 en gaat dus al een heel tijdje terug. Ze hebben een ontstekingsremmende werking en heeft de neiging om het immuunsysteem te onderdrukken.

Cortisone heeft talrijke positieve eigenschappen. Cortisonezalven en aanverwanten worden vaak door artsen voorgeschreven bij psoriasis. Cortisonezalven (corticosteroïden) zijn propere zalven, wat een hele verademing betekent voor de patiënt. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en laten geen vuile vlekken na. Ze worden vaak aangebracht onder een luchtdichte plastic folie die de letsels volledig bedekt. Dit bevordert het indringen van de zalf in de aangetaste huid. Het verhoogt ook in sterke mate de doelmatigheid van de zalf.

Waar gebruikt de psoriasispatiënt cortisone zalf voor?

Cortisonezalven zijn vooral geschikt voor kleine psoriasis laesies. Ze zijn een uitstekend middel voor letsels in het aangezicht, de handen en de jeukende hoofdhuid. Deze behandeling geeft een gunstig resultaat dat jammer genoeg maar van korte duur is. De vlekken worden snel opnieuw zichtbaar en men constateert daarna soms ook een ernstige verslechtering van de toestand.
Bij gebruik van cortisone wordt de huid op de verzorgde plaatsen papierdun en daardoor overgevoelig voor het UVA- licht. Vóór de start met een PUVA-kuur of voor een vertrek voor een therapie aan de Dode Zee moeten we met een intense corticosteroïdentherapie stoppen.

Het gebruik van cortisone kan nog andere bijwerkingen veroorzaken: osteoporose of botontkalking, verminderde spiermassa, maagproblemen, verhoogde kans op diabetes, gemoedsschommelingen.

Cortisone heeft echter ook nog heel wat andere nadelen zoals vermannelijking, groeistoornissen, psychische stoornissen… Ja, in extreme gevallen kan bij overmatig gebruik van corticosteroïden het zelfs de dood tot gevolg hebben.

Conclusie cortisone zalf

Het is geenszins de bedoeling de behandeling met cortisone zalven af te schrijven, we willen veeleer de patiënt wijzen op de nevenverschijnselen en hen waarschuwen voor overdadig gebruik van deze producten (1). Zo is ons het geval bekend van iemand die per dag 2 a 3 grote tubes cortisonezalf smeerde. Het is tegen deze misverstanden dat we willen reageren. Langdurige behandelingen op uitgestrekte plaatsen hebben dezelfde nevenverschijnselen als het oraal gebruik van een cortisoneproduct. Daarom mogen wij als patiënt zeker niet op eigen houtje bij de apotheker gaan aankloppen om ons een cortisone zalf aan te schaffen. Cortisonezalven mogen alleen onder streng medisch toezicht worden aangewend.

Daarom willen we er nogmaals op wijzen, het gebruik van medicatie zo veel mogelijk te vermijden. Wilt u daarom eindelijk eens een andere weg opgaan omdat u het beu bent dat psoriasis altijd erger wordt na een behandeling van de huidspecialist? Lees dan verder hoe wij Psoriasis hebben leren behandelen op de natuurlijke manier zonder agressieve medicatie.

Alternatieve producten

In de plaats daarvan stel ik enkele alternatieve producten voor. Vergeet het moto niet: Psoriasis ondersteunt men van binnen naar buiten. Het gebruik van alleen uitwendige producten zal op termijn geen effect hebben op je psoriasis. Enkel en alleen wanneer je ook doelstellingen stelt voor een gezonder lichaam. 


Bronnen:

(1) Topical Corticosteroids

2 thoughts on “Waarom cortisone zalf niet helpt

  1. Ik vroeg me af of het boek echt over dieet gaat. Ik ben nl een moeilijke eter dus ik weet niet of het boek iets voor mij zal zijn. Kan u even uitleg geven aub?
    Bedankt

  2. Het boek bevat inderdaad tips over welke voedingsmiddelen u zou moeten eten opdat u gezond bezig bent. Anderzijds leggen we vooral de nadruk over de voedingsmiddelen die je niet zou mogen eten. Maar daarbuiten geven we nog enkele andere tips die je kan gebruiken om zonder medicatie en agressieve zalven, psoriasis te behandelen op een efficiënte manier.
    Ik hoop dat het een beetje duidelijk is.

Een reactie achterlaten