Waarom een koolhydraatarm dieet goed kan zijn voor psoriasispatiënten

Waarom koolhydraatarm dieet goed kan zijn bij psoriasis

‘Een koolhydraatarm dieet?’ Zult u zeggen. Zoals ik steeds mijn lezers wil meegeven, is ‘voeding’ één van de 3 belangrijkste factoren die de meeste impact hebben op het uitbreken van psoriasis en psoriasis algemeen (ook inwendige psoriasis) (1).

Daar spelen deze koolhydraten ook een belangrijke rol in. Koolhydraten kunnen om het snel te verwoorden, onderverdeeld worden in zetmeel, suikers en vezels. Deze kunnen in principe verder onderverdeeld worden in goede en slechte koolhydraten. Met slechte koolhydraten bedoelen we bijvoorbeeld de suikers die tot een hoge glycemische index in het lichaam kunnen leiden en op die manier verschillende gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

Minder gezonde koolhydraten

Enkele voorbeelden van slechte koolhydraten zijn (zeker wanneer ze in overmaat worden geconsumeerd):

  • Geraffineerde suiker: Deze bevatten alleen maar energie en geen nutriënten. Omdat suiker net nutriënten door het lichaam vereist om verteerd te worden, is geraffineerde suiker een echte nutriëntenrover! Daarbij doet geraffineerde suiker de glycemische index snel de hoogte inschieten. Een explosie van insuline komt vrij (pancreas) om de glucosespiegel in het bloed weer op peil te brengen. Na verloop van tijd kan dat aanleiding geven tot een voorstadium van diabetes namelijk het metaboolsynsdroom en uiteindelijk diabetes type 2 zelf. De geraffineerde suiker veroorzaakt op termijn verschillende ontstekingsprocessen in het lichaam. Zoals jullie nu ondertussen al weten voor diegene die mijn blogs lezen, zijn nu net die ontstekingsprocessen die voor heel wat problemen zorgen bij de psoriasispatiënt.
  • Idem met geraffineerde bloemsoorten: Witte bloem is ontdaan van alle nutriënten en wordt uiteindelijk een nutriëntenrover. Met ons Westers dieet welke sowieso al te weinig belangrijke vitamine en mineralen bevat, staan we er niet goed op. Ons lichaam verzwakt als het waren en wordt gevoelig aan allerlei aanvallen van binnen (denk maar aan Candida infectie in de darmen) en buiten uit.

Geen koolhydraat maar wel een vet die samen veel gebruikt wordt met slechte koolhydraten: Geraffineerde en verhitte oliën: Ook hier weer zijn de nutriënten door het verwerkingsproces aan de olie ontrokken. Daarbij kunnen een groot aantal oliën niet tegen verhitting waardoor ze toxisch worden:

Bron: David Gillespie – Big fat lies, vegetable oils

Bij een koolhydraatarm dieet komt het er dus algemeen op neer om enkel biovoeding tot zich te nemen omdat deze de meeste voedingsstoffen bevat. Is dat om één of andere reden niet mogelijk, vul je dieet dan aan met de nodige voedingssupplementen welke op wetenschappelijk onderzoek gesteund zijn. Dat is de reden waarom ik de producten van Mannavital zo aanbeveel. Enkele mogelijkheden uit het assortiment:

De conclusie bij een koolhydraatarm dieet is dus dat we wel natuurlijke zoetstoffen kunnen nuttigen maar alleen als ze bio zijn en niet geraffineerd. Toch opletten met te veel suikers. Dik zullen we er van worden en de kans op diabetes blijft bestaan wanneer we er te veel van eten.

Dus we dienen ook volkoren brood te nuttigen in plaats van het witte brood dat we oh zo graag eten. Maar ook hier zit een addertje onder het gras. Want tal van graansoorten bevatten gluten. Doorheen de jaren is het glutenpercentages in de granen gestegen waardoor meer en meer mensen een intolerantie gekregen hebben voor gluten met alle gevolgen van dien. Is men intolerant aan gluten, kan psoriasis opflakkeren.

Daarbij geeft brood in het algemeen na vertering, eveneens volkorenbrood wat ons lichaam verder in de richting van verzuring kan duwen. Het is wel zo dat volkorenbrood minder zuurwerkend is dan witte broodsoorten. En gistvrij-brood eveneens minder zuurwerkend is al brood gemaakt op basis van gisttoevoeging. Zoals we reeds hebben aangehaald is het van enorm belang dat mensen die lijden aan psoriasis, streven naar een meer alkalisch dieet. Door onze Westerse voeding is ons lichaam verzuurd wat maakt dat we weer meer vatbaar zijn voor ziektes en aandoeningen.

Het is niet de bedoeling dat we brood helemaal uit ons dieet schrappen, maar de hoeveelheid beperken kan significante resultaten opleveren voor psoriasispatiënten.

Welke koolhydraten zijn goed?

Bij een koolhydraatarm dieet kan het volgende genuttigd worden.

  • Groenten (bio)
  • Fruit (bio en met mate)
  • Peulvruchten en bonen
  • Volkoren granen (volkoren brood, pasta, etc.) maar met mate
  • Quinoa
  • Zilvervliesrijst
  • Gedroogd fruit (wanneer deze niet behandeld zijn met sulfaten ter bewaring)
  • Natuurlijke suikers maar met mate

Voedselcombinaties en koolhydraten

Een koolhydraatarm dieet dus. Liefst glutenvrij of zeer weinig volkorenproducten. Maar wat we nog niet besproken hebben, dan ook nog in de juiste combinatie met andere voedingsingrediënten. En waarom is dat nu weer? Dat komt omdat bepaalde voedingsingrediënten andere pH vragen in zijn verteringprocessen. Zo hebben vlees en vis een zure pH in de maag nodig om te verteren en koolhydraten eerder een alkalische pH in de dunne darm. Het is dus logische dat de omgeving niet beiden zuur en base tegelijkertijd kan zijn en vergt dus heel wat van het lichaam om alles verteerd te krijgen. Werkt onze spijsvertering niet zo goed meer? Dan kunnen onverteerde etensresten doorgaan naar de dunne en dikke darm wat leidt tot gistingsprocessen en ontstekingen. Dit kan op zich dan weer leiden tot ontstekingsprocessen. Ook ouderdom speelt hierin vaak een rol.

Het kan helpen om eventueel spijsverteringsenzymen bij het dieet toe te voegen wanneer de spijsvertering verzwakt is.

Bronnen:


(1) Dietary Behaviors in Psoriasis: Patient-Reported Outcomes from a U.S. National Survey