Waarom je beter geen fluoride tandpasta gebruikt?

Fluoride en psoriasis. Is er een verband?

Ik weet niet of jullie het zich nog herinneren maar nog niet zo heel lang geleden dacht men fluoride in tandpasta te verbannen. Dat is alleen maar het geval wanneer fluoride ook een negatief gevolg heeft op de gezondheid. Maar wanneer is F ongezond? Er zijn nochtans voldoende andere alternatieven voor een natuurlijke en gezonde tandpasta.

Fluoride

Je kan je natuurlijk afvragen waarom er fluoride in tandpasta zit. Wel onze tanden hebben F nodig om gezond en sterk te zijn. Dus voegt men fluoride toe aan onze tandpasta en mondwater om de zuren van bacteriën tegen gaan (http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document&docid=415450).

Reactie glazuur met fluoride: Ca5OH(PO4)3 + F- → Ca5F(PO4)3 (fluorapatiet) + OH-

Aanbevelingen van fluoridebasisadvies (http://www.veldhuistandartsen.nl/index.php/preventie/fluoride-basisadvies):

  • Tussen 0 en 1 jaar: Eenmaal poetsen met fluoride tandpasta (500-750 ppm fluoride)
  • Tussen 2 en 4 jaar: Tweemaal dagelijks poetsen met fluoride tandpasta (500-750 ppm fluoride)
  • Ouder dan 5 jaar: Tweemaal dagelijks poetsen met fluoride tandpasta (1000-1500 ppm fluoride)

Let op dat je voor kinderen een tandpasta gebruikt met lage concentratie F. Colgate kids is bijvoorbeeld 1000 ppm F. Dit is niet aan te raden. Kinderen hebben sneller de neiging om die lekker geurende en smakende tandpasta in te slikken.

Gevaar van Fluoride

Het gevaar in de fluoride is dat het in hoge dosissen schadelijk is tot zelfs zeer giftig en letaal. Maar fluoride is over al te koop onder de vorm van:

  • Voedingstabletten
  • Fluoride druppels
  • Mondwater
  • Tandpasta
  • Fluoride gels
  • Gefluorideerd water
  • (Medicatie)
  • (Pesticiden)

Dit allemaal ter voorkoming van tandcarriers en het zorgen voor gezonde botten.

Maar sodium fluoride (zie achterkant tandpasta) is meer dan dat. Enkele feiten:

  • fluoride in hoge dosis staat officieel bekend als gif in. Het is maar net iets minder giftig dan rattenvergif of arseen (http://suziqi.nl/2013/03/11/fluoride-vergif/).
  • fluoride komt vrij bij de verwerking van aluminium en wordt gebruikt als hoofdbestanddeel munitie en atoombommen.
  • Pesticiden en fluoride: Cryolite, Barium hexafluorosilicate, Sodium hexafluorosilicate, Sodium fluoride, and Sulfluramid (https://www.organicconsumers.org/old_articles/Toxic/flouride.php).

achterkant tandpasta waarschuwingUS: “WARNING: Keep out of reach of children under 6 years of age. If you accidentally swallow more than used for brushing, seek professional help or contact a poison control center immediately.” 

Daarnaast kan deze stof in overdosis de oorzaak zijn van verschillende aandoeningen die hieronder beschreven staan.

Fluoride intoxicatie

De normale dosis bedraagt 0.2–0.3 mg/kg lichaamsgewicht. Alles daarboven kan leiden tot misselijkheid, duizeligheid en buikpijn. Bij zeer acuut overmatig gebruik van fluoride kan dit de dood tot gevolg hebben: 32 to 64 mg/kg fluoride/kg lichaamsgewicht.

De FDA waarschuwt voor F intoxicatie aangezien kleine dosissen reeds schadelijk kunnen zijn (http://fluoridealert.org/studies/acute03/)

“Colgate voor kinderen” Tandpasta met kauwgom smaak (verhoogde kans op inslikken)
Mogelijkheid tot intoxicatie
Ouderdom kind Gemiddeld gewicht Milligrams of Fluoride Gram opgenomen tandpasta Percentage tandpasta volume
Mogelijk ontstaan  
symptomen  
2 jaar ~12 kg 1.2 – 3.6 mg 1.1 – 3.3 g 0.8 – 2.5%
4 jaar ~16 kg 1.6 – 4.8 mg 1.5 – 4.4 g 1.1 – 3.4%
6 jaar ~20 kg 2.0 – 6.0 mg 1.8 – 5.5 g 1.4 – 4.2%
8 jaar ~25 kg 2.5 – 7.5 mg 2.3 – 6.8 g 1.7 – 5.2%
Colgatevoor kinderen: 1,100 ppm. Bij 130 g komt dit overeen met 143 milligram fluoride.

Dental fluorosis/fluorose

Gezonde tanden zonder fluoride
Gezonde tanden

Velen onder ons denken dat fluoride de afbraak van glazuur tegen gaat en zo onze tanden gezond houdt maar niets is minder waar. Het is zelfs geweten dat fluoride in tandpasta (in combinatie met) kan leiden tot dental fluorosis: de tanden worden glazig wit, er ontstaan breuklijntjes en putjes. Bij gevorderde dental fluorosis worden de tanden geel tot donkerbruin met erge beschadigingen. Met andere woorden, je tanden gaan langzaam kapot. Vooral kinderen kunnen er veel last van hebben. (http://www.webmd.com/children/fluorosis-symptoms-causes-treatments#2)

Ook het gebruik van mondwater kan dezelfde werking hebben. Dus als je zowel fluoride tandpasta gebruikt in combinatie met mondwater en andere supplementen, staan je tanden er niet goed voor. Wanneer we soda en andere frisdranken consumeren, hebben we onze dagelijkse dosis fluoride op een dag reeds binnen. Laten we niet vergeten dat er in drinkwater ook een bepaalde hoeveelheid fluoride zit, eveneens in onze algemene voeding. Wanneer het fluoride gehalte in drinkwater meer dan 2 ppm bedraagt, is het best dat men overschakelt naar een andere waterbron.

Beender fluorose

Niet enkel je tanden kunnen beschadigd geraken, in bepaalde gevallen kan een overmaat aan fluoride leiden tot een soort van chronische beender fluorose waardoor calcificatie (CaF2) optreedt met beendermisvormingen aan handen en benen tot gevolg.

Oorzaken zijn:

  • het overmatig drinken van ice tea
    mondwater en tandpasta veroorzaken fluoride intoxicatie.
    Mondwater en tandpasta bevatten fluoride en kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid.
  • hoge concentratie fluoride in drinkwater (India)
  • inhaleren van fluoride stof/dampen in de industrie (metaal en landbouw)
  • inhaleren van dampen afkomstig van het verbranden van steenkool binnenshuis (China)
  • dampen en gassen van vulkaanactiviteit
  • het gebruik van bepaalde medicatie:Voriconazole & Niflumic zuur en antidepressiva

Symptomen:
In het begin van de calcificatie treedt een verhoogde beenmassa op. Wanneer de calcificatie de gewrichten bereikt, verstijven de beenderen en is de bewegelijkheid al sterk verminderd. In een laatste stadium treedt er volledige misvorming op van beenderen en ruggengraat.

In de beginstadia lijkt deze aandoening zeer hard op artritis psoriatica.

Andere aandoeningen bij intoxicatie

Fluoride intoxicatie kan eveneens leiden tot nierfalen bij een dagelijkse inname van 4 mg/L.

Ook de werking van de schildklier kan verstoord worden bij een inname van 0.05–0.13 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Fluoride is net zoals Jodium een halogeen. Bij een overdosis neemt fluoride de plaats in van jodium waardoor de hormoonwerking verstoort wordt.

Kinderen die blootgesteld worden aan een dagelijkse overdosis fluoride in kleine hoeveelheden, hebben een verminderd IQ op latere leeftijd.

Overmatig gebruik van fluoride kan leiden tot vroeg geboortes en bepaalde hormonale aandoeningen.

Overmatig en lang gebruik van fluoride kan leiden tot atopische dermatitis, eczeem, hoofdpijn, genetische schade, netelroos, maag-en darmklachten,.

Acute intoxicatie kan ook optreden door in het contact te komen met F gassen, insecticide spray’s, metaalpoetsers (garage,  ammonium bifluoride or hydrofluoric acid), dampen van vulkaanactiviteit. Acute intoxicatie komt minder vaak voor dan chronische intoxicatie.

Indien er een reële kans bestaat op intoxicatie dan is er ook een reële kans op psoriasis. Psoriasis in de mond, op de tong, keel is mogelijk maar uitzonderlijk. 

Oplossingen

Ben je bereidt om er iets aan te doen? Probeer dan volgende oplossingen:

  • Ga werken in een schone omgeving.
  • Leef gezond. Door gezonde voeding en drinkwater krijg je voldoende F binnen.
  • Kies voor 1 supplement (zoals tandpasta) en mijd alle andere toevoegingen met F.
  • Gebruik tandpasta zonder fluoride wanneer je dagelijks reeds voldoende F- binnenkrijgt.
  • Gebruik een Brita waterfilter wanneer je op reis gaat of gewoon voor je thuis.
  • Installeer een professionele waterfilter voor drinkwater.
  • Gebruik minder ice tea en andere fluoride houdende producten.
  • Ga na welke medicatie je neemt en of deze verhoogde concentraties fluoride bevatten. Probeer deze te vervangen door gezondere alternatieven.

Tandpasta zonder fluoride

Er zijn verschillende goedkope tandpasta’s op de mark die geen fluoride bevatten. Dus waarom zou je er niet voor kiezen? Enkele voorbeelden die je kan kopen bij de online drogist:

Emoform Tandpasta 6,05 euro
Weleda calendula tandpasta 4,75 euro
Levara tandpasta 3,79 euro
Neobio Tandpasta 1,99 euro

Of maak zelf natuurlijke tandpasta ==> 50+ behandelingen tegen psoriasis

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Fluoride_toxicity

Conclusie

Elke mens heeft F nodig. Fluoride is belangrijk voor gezonde tanden en botten maar is in hoge dosissen schadelijk voor de mens. Het tanden poetsen met fluoride tandpasta is niet noodzakelijk schadelijk, wel de totale dosis dat we op een dag binnen krijgen. Doen we ons dagelijks te goed aan soda dranken, fluoride houdende medicatie, mondwater, tandpasta, het gebruik van F voedingssupplementen, gefluorideerd water, fluorgels enzoverder, dan is de kans op F intoxicatie groot. Het is net die combinatie die schadelijk is.

Het probleem hier is dat de exacte dosis niet te bepalen valt. Wanneer men zich houdt aan een gezonde voeding, krijgt met dagelijks voldoende F binnen om ons lichaam gezond te houden, ook onze tanden en botten. Een gezonde voeding zorgt er voor dat we minder suiker consumeren zodat F-tandpasta zelf niet nodig is. Natuurlijk blijven we wel 2x daags onze tanden poetsen om bacteriën te doden en tandplak te vermijden.

F-Tandpasta kan zorgen voor meer lokale versterking van het tandglazuur met de kans dat u meer F binnenkrijgt dan zou mogen. Het is aan u de keuze om dat risico te nemen of niet. Hoewel dat risico klein blijft, is dat niet meer evident in onze huidige samenleving wegens het “overvloedsyndroom”

Een laatste interessant artikel => 50 reden tegen fluoridatie

Welke tandpasta kopen bij psoriasis?

Bluem Tandpasta Fluoride Vrij 75ML vind ik persoonlijke een hele goeie. Het is dan ook te zien aan de prijs. Toch, deze tandpasta heeft heel wat goede eigenschappen:

Algemeen

Bluem Tandpasta Fluoride Vrij is speciaal ontwikkeld voor een optimale verzorging van gezonde tanden en implantaten. De unieke, fluoridevrije formule combineert actief zuurstof met onder andere honing, xylitol en lactoferrine. Bluem Tandpasta helpt tanden en tandvlees gezond te houden, terwijl het ondertussen bijdraagt aan het behoud van witte tanden en de vermindering van kleurverschil. De pH-neutrale tandpasta is vrij van schurende bestanddelen en zeer geschikt voor dagelijks gebruik. U kunt Bluem Tandpasta Fluoride Vrij tevens preventief gebruiken.

Bluem Tandpasta Fluoride Vrij is in het bijzonder geschikt voor:

● iedereen die extra aandacht besteed aan de mondgezondheid;
● mensen met gebitsimplantaten;
● mensen met slechte adem;
● mensen die een tandheelkundige behandeling of kaakchirurgie hebben ondergaan.

Nog niet overtuigd? Bleum Tandpasta Fluoride Vrij is in 2017/2018 verkozen tot het beste product van het jaar!

Tandpasta zonder fluoride bij psoriasis

2 thoughts on “Waarom je beter geen fluoride tandpasta gebruikt?

  1. Een tijdje geleden las ik in een ander artikel dat fluoride eigenlijk een afvalproduct is dat voorkomt uit de productie van aluminium en fosfaten kunstmesten. Sommige landen voegen zelfs fluoride toe aan het water dat uit de kraan komt, om tandbederf te voorkomen weliswaar.
    Maar onderzoek heeft er aangetoond dat het IQ van kinderen er lager ligt en tandbederf er zelfs vaker voorkomt. Nu goed, ik stel me er dus serieuze vragen bij of fluoride uberhaupt goed is voor één iets.

    Voor mijn kinderen koop ik op dit moment nog Colgate, maar in de apotheek raden ze mij vaak tandpasta op basis van neem of propolis aan. Weet jij hier iets van?

  2. Dag Lieselot, Propolis en neem zijn beide natuurproducten. Ik vernoem deze dan ook in mijn boek 50+ behandelingen voor psoriasis. Propolis is eigenlijk een bijenproduct. Het is vrij courant te vinden in natuurlijke tandpasta’s. Een voorbeeld is Soria Natural Propolis of de Manuka Tandpasta Propolis. Manuka staat bekend om hun hoog kwalitatieve producten. Deze zijn gewoon beschikbaar via de online drogist.

    Tandpasta op basis van neem, vindt zijn oorsprong in India waar ze hun tanden poetsen met behulp van neem takjes. Neem heeft een zuiverende en antibacteriële werking. Een voorbeeld is de Ayurvedische tandpasta op basis van: Pimpinella anisum L. (anijs), Eucalyptus spp. (Eucalyptus), Syzygium aromaticum Linn. (kruidnagel),Azadirachta indica (neem), Glycyrrhiza glabra L. (zoethout) Ocimum basilicum L. (basilicum),Rubia cordifolia Linn. (manjistha), Cinnamomum spp. (kaneel)

    Beiden zijn dus ideale alternatieven voor fluoride tandpasta. Opgelet, dit is perfect mogelijk in combinatie met een gezonde levensstijl. Fluor blijft een belangrijke element voor de gezondheid voor ons lichaam. Voor sterke botten en tanden moet je het dus nog altijd via een gezonde voeding binnen krijgen.

Een reactie achterlaten