Welke vitaminen, mineralen en andere supplementen

voedingssupplementen voor psoriasispatiënten

Onze visie is, op een holistische manier psoriasis symptomen te verlichten. Dat wil dus zeggen dat voeding daar een belangrijk onderdeel van vormt. In dit artikel gaan we in op de vitaminen en mineralen die belangrijk kunnen zijn voor mensen met psoriasis.

Wanneer we de cruciale vitamine en mineralen via de voeding niet binnenkrijgen, kunnen we overstappen op voedingssupplementen. Voedingssupplementen dienen enkel om tekorten in onze voeding aan te vullen en niet om te behandelen. Belangrijk daarbij is wel dat je probeert veel groenten te eten, gecombineerd met fruit in plaats van de geraffineerde producten van de supermarkt.

Vitamines

De vitaminen en mineralen die het meest geassocieerd worden bij psoriasis, is vitamine A en D maar ook de vitamines B. Vitamines B zijn het best werkzaam wanneer ze in combinatie worden gegeven. Dat wil zeggen dat vitamine B6 bijvoorbeeld apart minder functie heeft dan wanneer het in synergetische combinatie zit met de andere vitamines B. Wat men eventueel kan doen is vitamine B6 apart gebruiken in combinatie met een vitamine B-complex. Vitamine B1, 2, 5 en 6 zijn belangrijke vitamine B componenten voor de psoriasispatiënt. Wanneer men kiest voor een vitamine B-complex, let dan even op de volgende zaken:

 • Een goed complex bevat ook in het mengsel: biotine, choline en inositol
 • vermijd potentiële toxische vormen van vitamines B zoals pyridoxinehydrochloride (B6) welke neurotoxisch is. Kies dus voor de natuurlijke vormen en niet voor de synthetische vormen.
 • Kies voor actieve vormen van vitamines B. Deze zijn vaak gefosforyliseerd.

Naast het innemen van vitamine D3 kan men vitamine D ook topicaal aanbrengen via een zalf of crème. Ook daar heeft onderzoek uitgewezen dat psoriasispatiënten hiermee kunnen gebaat zijn. Dit geldt hetzelfde voor de vitamine E groep. Dit kan zowel oraal als topicaal gesmeerd worden met goede effecten.

Mineralen

Zoals we reeds in een ander artikel hebben aangehaald, speelt zink een belangrijke rol om onze immuniteit in stand te houden. zink werkt synergetisch samen met selenium. Verder speelt zink ook een rol in huidherstelprocessen en wondgenezing. Zink zit amper in groeten, fruit en granen. Daarom dat het zeer interessant is om deze als voedingssupplement bij in te nemen.

Verder hebben we ook nog koper. Koper speelt een belangrijk onderdeel in de vorming van super oxide desmutase (SOD) welke een elementair antioxidant is. Koper speelt ook een belangrijk rol in collageenaanmaak welke verantwoordelijk is voor sterke botten, kraakbeen, bloedvaten en de huid.

Andere supplementen

Salvestrolen zijn een groep van chemisch niet-verwante fytonutriënten die in onze dagelijkse voeding in verse groenten en fruit (vooral bio) aanwezig zouden moeten zijn. Er is aangetoond dat ze specifiek werken met een familie van enzymen die alleen voorkomen in cellen met ziekten – zoals kanker, psoriasis en artritis – en deze cellen controleren.

Ontwikkeld door Prof. Gerry Potter & Dan Burke, ontdekkers v.d. salvestrolen

 • artikel: “Bitter is beter”
 • boek: “SALVESTROLEN, Natuurlijke bescherming tegen kanker:
  het verband tussen voeding en kanker

Salvestrolen worden ingezet bij:

 • Preventie van – en ondersteuning (primair) bij kanker
 • Benigne prostaathypertrofie
 • Schimmelinfecties
 • Psoriasis
 • Colitis ulcerosa
 • Artritis

Verschillende studies hebben aangetoond dat lecithine een bijzondere invloed kan hebben onrechtstreeks of rechtstreeks op de psoriasishuid.

Het essentieel aminozuur omega-3 speelt een belangrijke rol in ontstekingsprocessen. Aangezien auto-immuunziektes (ook alle vormen van artritis) heel wat ontstekingsprocessen veroorzaken, is omega-3 van essentieel belang. Onze omega-3 index moet tussen de 8 en de 11 liggen. Voor velen onder ons, is dat niet het geval. Goede bronnen van omega-3 zijn:

 • Alfalinoleenzuur (ALA): koudgeperste en ongeraffineerdere oliën zoals chiazaadolie, lijnzaadolie, walnotenolie, koolzaadolie, perilla-olie, pompoenpittenolie, groene groenten.
 • EPA/DHA welke de semi-essentiële vetzuren zijn van omega-3: Vette vissoorten (makreel, haring, sardinnes, zalm en tonijn). Zalm en tonijn zijn wel overbevist. Daarom verkies ik de andere vissoorten. Het zit ook in bio-wild en bio-zuivel. Men vindt het ook terug in krillolie. Ook deze is weer overbevist.

Wanneer we weten dat ALA voor slechts 8 tot 20% in ons lichaam wordt omgezet naar EPA en DHA, is het verstandig deze voedingsbronnen te nuttigen.


Omega 3 en vitamine D3

Druivenpit extract wordt vaak aangeraden omdat het een boel antioxidanten bevat waaronder fenolzuren, anthocyanen, flavonoïden ( bevorderen de botdichtheid en collageensynthese) en oligomere proanthocyanidinecomplexen of OPC’s (verbeteren de bloeddoorstroming). Een ideaal voedingssupplement om ontstekingen tegen te gaan en ons lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress.

Biotics Bio-OPC Plus Tabletten 60TB


Een supplement van mariadistel (met actief ingrediënt silibine) kan bijdragen tot een betere detoxificatie door de lever en dus ook het lichaam in het algemeen. Door zijn antioxidante werking, beschermt het de lever tegen oxidatieve stress en het lichaam in het algemeen. Mariadistel zorgt dus voor een totale lichaamsontgifting.

Het gebruik van whole-food supplementen draagt bij tot een volwaardig opnemen van alle voedingsstoffen die we zo broodnodig hebben. Onze voeding is zeer verarmd door de conventionele landbouw. Een voorbeeld van een goede whole-food bron is bijvoorbeeld Chlorella Broken cell wall. Naast de grote nutriëntendichtheid heeft Chlorella ook een zuiverende werking op het lichaam door het binden van bepaalde toxines die dan via de darm worden afgevoerd.

Cartilaton is een een voedingssupplement van MannaVital. Het product bevat volgende ingrediënten:

Actieve ingrediënten per 4 V-capsules:

 1. 700 mg Curcuma longa (Kurkumafytosoom, Meriva®) en 300 mg Boswellia serrata (Wierookhars-fytosoom, Casperome®) 
 2. 300 mg Eierschalenmembraan (Ovomet®) 
 3. 40 mg Natief of Ongedenatueerd collageen type 2, NC II (B2Cool®, 25 % of 10 mg collageen type II)
 4. 500 mg MSM of Methylsulfonylmethaan
 5. 180 mg Vitamine C (L-ascorbinezuur, 225 % RI*)
 6. 10 mg Silicium (kiezelzuur), aangevoerd door 144 mg Heermoesextract (Equisetum arvense)
 7. 1 mg Mangaan (50 % RI*), aangevoerd door 6,25 mg mangaanbisglycinaat

Dit is een groot assortiment aan ingrediënten die zowel als functie hebben: de collageenafbraak tegen te gaan en de synthese van nieuw collageen te bevorderen, om ontstekingsprocessen in de gewrichten tegen ge gaan, om te zorgen voor sterke botten en antioxidanten die het lichaam beschermen tegen oxidatieve stress. Een totaalpreparaat dus.

Cartilaton in combinatie met een zuur (20%)/base(80%) dieet geeft mogelijks een zeer goede werking op psoriasis artritis.

Wil je je lichaam nog beter beschermen tegen oxidatieve stress van buitenaf? Dan hebben we daar ook nog het voedingssupplement Astaxanthine voor. Dit is een van de meest actieve antioxidanten met sterke werking. Deze is sterker dan vitamine C maar vitamine c draagt eveneens bij tot sterke botten en tanden.

Willen we meer inwerken op de gezondheid van onze darmen? Dan kunnen we er aan denken om glutamine te gebruiken. Glutamine helpt om de darmcellen te herstellen bij leaky gut syndroom en andere darmaandoeningen.

Daarnaast hebben we nog enkele andere voedingssupplementen besproken in: