Zeldzame aandoeningen van psoriasis

Zeldzame huidziekten

Hier geef ik een aantal termen die niet zo vaak voorkomen maar niet onbelangrijk zijn. Sommige hebben betrekking tot een aantal zeldzame aandoeningen:

Köbner-fenomeen of isomorf prikkeleffect van Köbner: op plaatsen waar een trauma is geweest, ontstaan psoriasis. Dit is eigenlijk de reden waarom we acupunctuur niet altijd aanraden als alternatieve geneeswijze voor een psoriasisbehandeling. Op plaatsen waar de huid gekwetst worden, kunnen er zich plaques vormen: injecties, operaties, snijwondjes van scheren, door druk, chemische irritatie van bepaalde zalven, maar ook door ziekte of acne.  Het Köbner-fenomeen komt niet enkel voor bij deze huidziekte maar ook bij Vitiligo, sarcoïdose, Sweet syndroom enz.

Psoriasis nummularis: psoriasis waarbij de letsels de grootte van een muntstuk hebben en die verspreid zijn over de romp

Psoriasis capitis: de aandoening komt voor op de behaarde hoofdhuid.

Psoriasis guttata: deze vorm ontstaat op korte tijd, vaak na koortsopstoten. Er verschijnen talrijke kleine laesies die verspreid zijn over heel de romp en de ledematen.

Psoriasis Erytrodermie ((ERYTHRODERMA): heel de huidoppervlakte is met letsels bedekt. Het veroorzaakt een massieve vasodilatatie. Door het uitzetten van de bloedvaten, voelt de huid warm aan maar eigenlijk heeft de patiënt het koud. De patiënt lijdt aan ondertemperatuur en koude rillingen. Deze kan veroorzaakt worden door medicatie op voorschrift. Het kan lijden tot onderkoeling en uitdroging.

Teken van Auspitz: na verwijdering van de schilfers ziet men een rood glanzend oppervlak, waarop kleine capillaire bloedingen ontstaan.

Psoriasis pustulosa:

  • – veralgemeende vorm (type Zumbusch): Dit is een acuut opkomend ziektebeeld. Hoge koorts gaat gepaard met kleine steriele pustels die verspreid zijn over een groot gedeelte van het huidoppervlak maar die weldra uitgroeien tot grote plaques. Deze vorm wordt vaak uitgelokt door medicamenten: (beta-blokkers, antimalariamiddelen, jodiumpreparaten, diltiazem, antibiotica, lithium,). Andere uitlokkende factoren zijn het gebruik van dithranol, zinkpyrithon shampoo, teer, steroïden onder occlusie, huidverbranding door zon of lichttherapie, infecties (streptokokken), cholestasis en hypocalciëmie.
  • – lokale vorm (type Barber Königsbeck): Zeldzame vorm waarbij alleen de handpalmen en de voeten aangetast worden.

Psoriasis arthropathica: gaat gepaard met een seronegatieve polyarthritis. De cervicale gewrichten en de sacro-iliacale gewrichten worden getroffen, maar ook de kleine gewrichten van de hand, de knie en de enkel. De gewrichtsaantasting is vaak symmetrisch. Vaak veroorzaakt door verwondingen en bacteriële infecties.

Psoriasis serpiginosa: deze vorm is het gevolg van de samenvloeiing van kleine huidafwijkingen of efflorescenties.

Psoriasis annularis: er worden cirkelvormige plaques gevormd ten gevolge van centrale genezing en uitbreiding naar buiten toe.

Psoriasis figurata: Doordat de vlekken kunnen samenvloeien, ontstaan er rare figuren op het lichaam.

Psoriasis inversa: de grote lichaamsplooien, de navel de buigzijden van de ledematen, de genitaliën zijn aangetast.

Psoriasis ostracea: hier geven de schilfers aanleiding tot het vormen van dikke crustae.

One thought on “Zeldzame aandoeningen van psoriasis

Een reactie achterlaten